Ιδιωτικότητα και έξυπνο σπίτι χωρίς εξάρτηση από το cloud

Ιδιωτικότητα και έξυπνο σπίτι χωρίς εξάρτηση από το cloud
05/11/2022

Το σπίτι σας πρέπει να είναι ένας χώρος που προσφέρει ασφάλεια. Ένας χώρος όπου η καθημερινότητά σας δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από την σκέψη ότι κάπου ένας αλγόριθμος κατηγοριοποιεί τη συμπεριφορά σας. Ιδιωτικότητα στο έξυπνο σπίτι σημαίνει ότι οι συσκευές πρέπει να λειτουργούν τοπικά χωρίς εξάρτηση από το διαδίκτυο. Κανείς άλλος δεν χρειάζεται να ξέρει πότε ανάψατε το φως ή αν αλλάξετε θερμοστάτη. Είναι αποδεκτό για ένα προϊόν να προσφέρει σύνδεση cloud, αλλά θα πρέπει να είναι προαιρετική και συνειδητή επιλογή. Αλλά τι είναι ο τοπικός έλεγχος και ποια πλεονεκτήματα προσφέρει;

Ταχύτητα

Εάν το έξυπνο σπίτι σας ελέγχεται από το cloud και θέλετε να ελέγξετε μια συσκευή ή να εκτελέσετε έναν αυτοματισμό, οι συσκευές που βρίσκονται στο σπίτι σας θα πρέπει να στείλουν τα δεδομένα τους σε έναν server στο cloud μέσω του διαδικτύου. Στη συνέχεια, ο server πρέπει να υπολογίσει ποιες ενέργειες πρέπει να κάνει, και έπειτα να στείλει δεδομένα πίσω στο σπίτι σας στη συσκευή που θέλει να ελέγξει. Αντίθετα, σε ένα έξυπνο σπίτι με τοπικό έλεγχο, οι επικοινωνία μεταξύ των συσκευών σας γίνετε σχεδόν άμεσα. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι και η κεντρική συσκευή ελέγχου (hub) και οι επιπλέον έξυπνες συσκευές (φώτα, αισθητήρες, κλπ.) υποστηρίζουν τοπικό έλεγχο.

Για ορισμένες συσκευές όπως ο θερμοστάτης σας, η διαφορά μεταξύ 200 χιλιοστών του δευτερολέπτου και 20 χιλιοστών του δευτερολέπτου, πιθανότατα δεν είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Όμως, για ορισμένες συσκευές όπως φώτα που ενεργοποιούνται με αισθητήρες κίνησης, καθυστέρηση 200 με 300 χιλιοστά του δευτερολέπτου, από την είσοδό σας σε ένα δωμάτιο και μέχρι να ανάψουν τα φώτα, γίνεται πραγματικά αισθητή και δυσάρεστη, ειδικά εφόσον έχουμε συνηθίσει την άμεση απόκριση του διακόπτη στον τοίχο.

Ιδιωτικότητα

Σε ένα σύστημα ελεγχόμενο μέσω cloud, όπως προαναφέραμε, κάθε φορά που αλληλεπιδράτε με τις συσκευές σας ή εκτελείτε έναν αυτοματισμό, οι πληροφορίες αυτές αποστέλλονται στο cloud για επεξεργασία και είναι σίγουρο, ότι κάθε ενέργεια που κάνετε στο σπίτι σας καταγράφεται και κατηγοριοποιείται.

Πιο πιθανόν είναι ότι τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για την βελτίωση του συστήματος, αλλά υπάρχει επίσης η πιθανότητα, ότι τα δεδομένα αυτά πωλούνται σε εταιρείες ανάλυσης δεδομένων και διαφημίσεων. Σίγουρα, μπορεί να μην σας ενοχλεί αν κάποιος άλλος γνωρίζει πότε ανάψατε ένα φως, αλλά σκεφτείτε ότι την ίδια μεταχείριση έχουν και δεδομένα όπως συνομιλίες, πλάνα από κάμερες ασφαλείας ή δεδομένα τοποθεσίας. Κάτι τέτοιο υποδεικνύει την μεγάλη σημασία τις ιδιωτικότητας.

Αξιοπιστία

Ο τρίτος λόγος για τον οποίο ένα έξυπνο σπίτι με τοπικό έλεγχο είναι προτιμότερο είναι η αξιοπιστία. Όταν το σύστημα ελέγχετε μέσω cloud, υπάρχει ένα αδύναμο σημείο που μπορεί να αχρηστεύσει το έξυπνο σπίτι σας, η σύνδεσή σας στο διαδίκτυο.

Πλατφόρμες smart home όπως το Google Home και η Alexa βασίζονται στην σύνδεση στο διαδίκτυο για να κάνουν σχεδόν οτιδήποτε προσφέρουν και αν χαθεί αυτή τη σύνδεση, τότε δεν μπορείτε να ελέγξετε ούτε τις πιο βασικές λειτουργίες του έξυπνου σπιτιού σας.

Η σύνδεση στο διαδίκτυο δεν αποτελεί τον μόνο λόγο ανησυχίας. Διακοπές λειτουργίας στην Amazon, στην Google ή σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα cloud, μπορούν να προκαλέσουν τα ίδια προβλήματα. Ομολογουμένως, λόγο του μεγέθους και των πόρων που διαθέτουν αυτές οι εταιρίες οι διακοπές είναι σπάνιες, αλλά έχουμε δει περιπτώσεις στις οποίες έχει συμβεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν.

Το να μην μπορείς να κλείσεις τις κουρτίνες σου από απόσταση μπορεί να μην είναι μεγάλη υπόθεση, αποτελεί όμως μεγαλύτερο πρόβλημα να βρεθείς σε σημείο που να μην μπορείς να ανάψεις τα φώτα ή την θέρμανση μέχρι να επανέλθει η υπηρεσία.

Διαχρονικότητα

Με συσκευές που ελέγχονται τοπικά αντί να είναι συνδεδεμένες στο cloud, δεν χρειάζεται να βασίζεστε στην εταιρία ώστε να συνεχίσει να υποστηρίζει την συσκευή σας για πάνω από ένα ή δύο χρόνια ή ακόμα για το αν η εταιρία θα υπάρχει μετά από 5 χρόνια. Ορισμένες εταιρείες τερματίζουν τις διαδικτυακές τους υπηρεσίες για παλαιότερα προϊόντα, κάτι που πρακτικά τα αχρηστεύει και δεν έχετε άλλη επιλογή από το να τα αντικαταστήσετε. Ένα παράδειγμα είναι η λήξη υποστήριξης από την Philips για το Hue Bridge v1.

Επίσης, φανταστείτε ότι αγοράσατε ένα προϊόν που απαιτεί μόνιμη σύνδεση στο διαδίκτυο, επειδή διαφήμιζε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που πραγματικά θέλατε και 2 χρόνια αργότερα, η εταιρεία αφαιρεί αυτό το χαρακτηριστικό μέσω μιας αυτόματης ενημέρωσης λογισμικού χωρίς να έχετε την δυνατότητα να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Έχουμε δει τέτοια περιστατικά για παράδειγμα από την TP Link στα προϊόντα Kasa και από την Google σχετικά με τις πατέντες της Sonos.

Οι συσκευές που λειτουργούν τοπικά, θα συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμα και αν κλείσει η εταιρία και εσείς έχετε τον απόλυτο έλεγχο στην διαχείρισή τους.

Ασφάλεια

Ο τελευταίος λόγος που ένα τοπικό έξυπνο σπίτι είναι προτιμότερο είναι η ασφάλεια. Με συσκευές συνδεδεμένες στο cloud, τα δεδομένα σας αποστέλλονται σε servers που τους ελέγχει κάποιος άλλος, πράγμα που σημαίνει ότι εναπόκειται σε αυτούς να προστατεύσουν και να ασφαλίσουν τα δεδομένα σας. Οι εταιρείες αυτές έχουν πολλούς πόρους στη διάθεσή τους και θα θέλατε να πιστεύετε ότι κάνουν ότι είναι δυνατό για να διατηρήσουν τα δεδομένα σας ασφαλή, αλλά, δυστυχώς, το γεγονός ότι έχουν συλλέξει όλα αυτά τα δεδομένα τις καθιστά μεγαλύτερους και πιο επικερδείς στόχους. Επίσης, το μέγεθος μιας εταιρείας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ακολουθεί καλές πρακτικές ασφάλειας. Η αγωγή κατά των προϊόντων Ring της Amazon είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Μπορεί, όπως προαναφέραμε, να μην σας απασχολεί αν κάποιος μπορεί να ελέγξει τα φώτα σας, κάτι που βέβαια θα γινόταν γρήγορα κουραστικό, αλλά σκεφτείτε αν πρόκειται για συσκευές με κάμερες ή μικρόφωνο. Δεν θα θέλατε να μπορεί να έχει κάποιος πρόσβαση όποτε θέλει.

Επίλογος

Συνοψίζοντας, ένα σύστημα που προσφέρει τοπικό έλεγχο έχει μεγάλα οφέλη σε αντίθεση με ένα σύστημα που απαιτεί πρόσβαση στο διαδίκτυο για την λειτουργία του. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο τοπικός έλεγχος δεν έχει δυσκολίες ή ότι η διαχείριση μέσω cloud δεν έχει οφέλη υπό περιπτώσεις, αλλά όταν έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε συσκευές που λειτουργούν τοπικά, τότε τις περισσότερες φορές αυτή είναι η σωστή επιλογή.


Πηγές:

  • Paulus Schoutsen – The Open Home – Home Assistant
  • Lewis Barclay – 5 Reasons Your Smart Home Should Be Local – Everything Smart Home