Πως οι οικιακοί αυτοματισμοί προσφέρουν αξία στο έξυπνο σπίτι

Πως οι οικιακοί αυτοματισμοί προσφέρουν αξία στο έξυπνο σπίτι
09/10/2022

Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει τους όρους smart home/έξυπνο σπίτι, connected home, οικιακοί αυτοματισμοί, internet of things, αλλά τι σημαίνουν αυτοί οι όροι για εμάς και για το σπίτι μας; Τι χρειάζεται να ξέρουμε για να αποκτήσουμε την μέγιστη δυνατή αξία στην καθημερινότητά μας από ένα έξυπνο σπίτι;

Ο έλεγχος των έξυπνων συσκευών

Η πρώτη εμπειρία που έχουν οι περισσότεροι καταναλωτές με το έξυπνο σπίτι, είναι αυτή του εναλλακτικού ελέγχου, το να μπορούν να ελέγχουν τις νέες συσκευές τους με νέους τρόπους, από το κινητό ή τον υπολογιστή τους. Πρόκειται για συσκευές που συνδέονται στο δίκτυο του σπιτιού μας ή στο internet, και μέσω αυτής της σύνδεσης επιτρέπουν τον εναλλακτικό έλεγχο. Από εκεί προκύπτει ο όρος συνδεδεμένο σπίτι ή connected home, ένα σπίτι στο οποίο οι συσκευές του συνδέονται μεταξύ τους ή συνδέονται στο διαδίκτυο. Ο όρος αυτός αφορά κυρίως τα υλικά και τις υποδομές.

Ο αναμενόμενος όμως ενθουσιασμός για κάτι νέο και συναρπαστικό, εστιάζει την προσοχή των καταναλωτών μόνο στο τι αποκτούν και όχι στο τι χάνουν. Φανταστείτε ότι γυρνάτε στο σπίτι το βράδυ και αφού ξεκλειδώσετε την πόρτα θα πρέπει να βγάλετε το κινητό, να ανοίξετε την κατάλληλη εφαρμογή και να βρείτε την σωστή επιλογή ώστε να ανοίξετε τα φώτα. Ή εναλλακτικά να φωνάξετε στο smart speaker στην άλλη άκρη του δωματίου, που πιθανόν να μην κατανοήσει το αίτημα σας και να ανοίξει τα φώτα σε άλλο δωμάτιο ή να κάνει κάτι τελείως διαφορετικό. Σε αυτήν την περίπτωση. έχετε αντικαταστήσει τον βολικό διακόπτη δίπλα στην πόρτα με ένα διακόπτη που βρίσκεται μέσα σε μια εφαρμογή, μέσα στο κινητό σας, μέσα στην τσέπη σας. Ένα πραγματικά έξυπνο σπίτι, θα ξέρει πότε λείπετε από το σπίτι, πότε γυρίσατε και θα ανάβει αυτόματα τα φώτα, την θέρμανση ή τον κλιματισμό και ότι άλλο χρειάζεται.

woman relaxing on chair with dog

Ο ρόλος των οικιακών αυτοματισμών

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ιδανική εφαρμογή ελέγχου είναι η μη ύπαρξη εφαρμογής. Εδώ μπαίνει ο όρος των οικιακών αυτοματισμών. Σε ένα κεντρικό σημείο στο σπίτι υπάρχει μια συσκευή ελέγχου, που έχει τον ρόλο του εγκεφάλου του έξυπνου σπιτιού και σε αυτήν συνδέονται όλες οι άλλες συσκευές. Με βάση κανόνες που έχουμε ορίσει, παίρνει αποφάσεις και εκτελεί ενέργειες αυτόματα στο παρασκήνιο. Οι ενέργειες αυτές ή αλλιώς οικιακοί αυτοματισμοί, θα πρέπει να εναρμονίζονται με την καθημερινότητά σας και όχι να την αντικαθιστούν. Θα πρέπει να λειτουργούν σαν ένα αόρατο χέρι που πατάει τον διακόπτη πριν χρειαστεί να τον πατήσετε εσείς ή ακόμα καλύτερα πριν ακόμα σκεφτείτε ότι χρειάζεται να τον πατήσετε.

Συνεπώς το έξυπνο σπίτι θα πρέπει αποτελείτε από τον συνδυασμό των συνδεδεμένων συσκευών και των οικιακών αυτοματισμών. Οι συνδεδεμένες συσκευές προσφέρουν μόνο την υποδομή, την οποία αξιοποιούν οι αυτοματισμοί για να προσφέρουν καθημερινές ευκολίες και βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης. Όταν σχεδιάζουμε ένα έξυπνο σπίτι θα πρέπει να δίνουμε την απαιτούμενη βαρύτητα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των αυτοματισμών. Με την ανάλυση των καθημερινών δραστηριοτήτων της οικογένειας και των σημείων που προκαλούν άγχος ή δυσαρέσκεια, μπορούμε να σχεδιάσουμε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα χωρίς εισάγουμε νέα.

Ένα σωστό σύστημα οικιακών αυτοματισμών λειτουργεί για εμάς στο παρασκήνιο χωρίς να διαταράσσει, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει αρκετή αξία ώστε να μας λείψει αν δεν το έχουμε.


Πηγές:

  • Paulus Schoutsen – Home Assistant
  • Alan Byrne – Home Automation Guy